تصویر روز ناسا: جزیره کهکشانی ستارهفشان
جهان جزیرهای NGC 2403 با جلوه باشکوه خود در صورت فلکی زرافه (شتر بهشتی، Camelopardalis) دیده میشود. این کهکشان مارپیچی 10 میلیون سالنوری با ما فاصله دارد و وسعتش به حدود ۵۰ هزار سالنوری میرسد که نصف ابعاد کهکشان خودمان، راهشیری است.
به نظر میرسد این کهکشان بیش از آنچه در دیگر کهکشانها معمول است، حاوی مناطق HII است که ستارههای غولپیکر در آنها پدید میآیند و با درخشش سرخفام گاز هیدروژن اتمی مشخص شدهاند. نواحی غولپیکر HII با خوشههای ستارگان داغ و پرجرمی روشن میشوند که در پایان عمر کوتاه ولی پرتلألؤ خود به صورت ابرنواخترهای درخشان منفجر میشوند. وقتی نرخ تولد ستارگان در کهکشانی بسیار زیاد باشد، منجمان به آن کهکشان «ستارهفشان» میگویند.
کهکشان NGC 2403 عضو گروه کهکشانهای M81 است و شباهت زیادی به کهکشان مثلث یا M33 دارد، سومین کهکشان بزرگ در گروه محلی (بعد از راهشیری و آندرومدا) که سرشار از مناطق ستارهساز است.
ستارگان پرنورتری که شعاع چهارگانه نور آنها بسیار دراز است، در پیشزمینه تصویر واقع شدهاند و متعلق به کهکشان راهشیری هستند. همچنین در پیشزمینه این تصویر تلسکوپی ژرف و وسیع، ابرهای میانستارهای کمفروغ و غبارآلود کهکشان خودمان را میبینید که به نام «سیروس کهکشانی» یا «سحابیهای شار یکپارچه» شناخته میشوند.
عوارض کمنوری که به نظر میرسد از خود NGC 2403 گسترش یافتهاند، احتمالاً جریانهای ستارهای حاصل از جزر و مد گرانشی هستند که در فعلوانفعالات گرانشی با کهکشانهای همسایه از این کهکشان به بیرون کشیده شدهاند.
اعتبار تصویر و حق چاپ: (تیم F.A.C.T) لیلیان لیبی – سیریل مالو – ماکسیم مارتین – کلمان دانیل – پل گراست – لویی لرو ژره. برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ، اینجا را کلیک کنید.
منبع: تصویر روز ناسا
۵۴۵۴