چه زمانی برای درد مچ پا باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنیم؟

چه زمانی برای درد مچ پا باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنیم؟

درد مچ پا وضعیتی است که بر روی زندگی روزمره افراد تاثیر منفی می‌گذارد و مشکلات زیادی برای فرد به وجود می‌آورد. عوامل مختلفی چون کار زیاد یا فعالیت بدنی شدید بدون استراحت و مراقبت‌های لازم می‌تواند برای پاها و به ویژه مچ پا مشکلات زیادی به وجود آورد. این دسته از مشکلات ممکن است با استراحت و درمان‌های خانگی نیز بهبود یابد. اما برخی مواقع این درد می‌تواند نشان از مشکلات جدی‌تر مانند یک بیماری باشد. در این شرایط باید حتماً به پزشک تخصص ارتوپد مراجعه کنید تا درمان‌های محافظه‌کارانه برای شما در نظر بگیرد.

درد مچ پا چیست؟

درد مچ پا وضعیتی است که در آن یکی از اجزای این ناحیه که شامل استخوان‌ها، تاندون‌ها رباط‌ها، عضلات و غیره می‌باشد، دچار آسیب دیدگی و مشکل شود. ستون بدن پاها هستند که توانایی حرکت و تحمل وزن بدن را برای فرد فراهم می‌کند. طی این کار و انجام این وظیفه فشار زیادی به ناحیه مچ وارد می‌شود که احتمال آسیب دیدگی آن را افزایش می‌دهد.

بنابراین برای تشخیص علت این مسئله باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. در کنار درد، شما ممکن است که علائمی چون تورم، کبودی و بی‌حسی را نیز در پاهای خود احساس کنید. بنابراین در ادامه بیشتر در خصوص دلایل و علائم این مشکل اشاره می‌کنیم.

علائم درد مچ پا چیست؟

درد مچ پا وقتی برای فرد به وجود می‌آید علائمی از خود برجا می‌گذارد. از جمله شایع‌ترین علائمی که در این شرایط برای فرد رخ می‌دهد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تورم
  • سفتی
  • قرمزی
  • گرمی
  • حساسیت مچ پا به لمس
  • تغییر رنگ پوست پا
  • احساس درد مچ پا هنگام ایجاد فشار بر روی پا یا حرکت
  • عدم توانایی برای جابجایی اجسام سنگین
  • دردی که به ساق پا و سایر مفاصل پا گسترش می‌یابد.

دلایلی که منجر به ایجاد درد در مچ پاها می‌شود

از جمله شایع‌ترین دلایلی که می‌تواند درد مچ پا را به وجود آورد شامل موارد زیر است:

شکستگی

استخوان‌های مچ پا شامل سه استخوان هستند که معمولاً فشار زیادی را متحمل می‌شوند. این استخوان‌ها شامل استخوان‌های نازک نی و درشت نی می‌باشند که بیشتر از سایر استخوان‌های بدن در معرض آسیب دیدگی قرار دارند. این نوع آسیب دیدگی و شکستگی می‌تواند درد زیادی را برای فرد به وجود آورد. از جمله دلایلی که می‌تواند منجر به شکستگی استخوان‌های مچ پا می‌شود ضربه‌های ناگهانی و شدید، آسیب‌های ورزشی و عواملی چون تصادف است.

پیچ خوردگی مچ پا

از شایع‌ترین دلایلی که می‌تواند در ناحیه مچ درد و ناراحتی زیادی به وجود آورد پیچ خوردگی مچ پا است. عواملی مانند چرخش شدید می‌تواند به مفاصل مچ پا نیروی زیادی وارد کند. در این شرایط آسیب دیدگی و پیچ خوردگی لیگامان‌های مچ پا رخ می‌دهد و ممکن است حتی آنها را پاره کند. پیچ خوردگی مفاصل مچ پا بر اثر عوامل مختلفی چون ورزش حرکت بر روی سطوح ناهموار و غیره به وجود می‌آید.

بورسیت عاملی برای درد مچ پا

در بین استخوان‌های مچ پا مفاصل قرار دارد که می‌تواند از ساییدگی استخوان جلوگیری کند و برای محافظت از پا بسیار موثر واقع شود. کیسه‌های کوچکی که پر از مایع هستند و بورس نام دارند در میان این مفاصل قرار دارد. وظیفه بورس این است که با ایجاد لغزندگی شرایط را برای حرکت راحت‌تر مفاصل فراهم می‌کند. برخی مواقع عوامل مختلف منجر به تحریک و التهاب این کیسه‌های بورس می‌شود که به آن بورسیت می‌گویند. بورسیت در ناحیه مچ پا می‌تواند درد شدیدی به وجود آورد و مانعی برای حرکت مچ پاها می‌شود.

تاندونیت

تاندون‌ها از مهمترین اجزای مچ پا هستند که ماهیچه‌های پا را به استخوان‌های بزرگ وصل می‌کنند. به التهاب و تحریک تاندون‌ها که بر اثر عوامل مختلف در ناحیه مچ پا به وجود می‌آید، تاندونیت مچ پا می‌گویند. حتی کشیدگی یا پارگی تاندون آشیل پا یا تاندونیت این تاندون باعث درد در مچ پا می‌شود که نیاز به جراحی دارد.

ضعف مچ پا و درد آن

عضلات ضعیف دیگر عامل درد در مچ پا است. در این شرایط عواملی چون فعالیت زیاد می‌تواند منجر به درد در ناحیه مچ پاها شود. ضعف پاها را می‌توان ناشی از ژنتیک، اضافه وزن، فعالیت زیاد و عدم بهبودی کامل در آسیب دیدگی‌های قبلی دانست.

آرتریت مچ پا

آرتریت یا آرتروز به وضعیتی اطلاق می‌شود که غضروف‌های روی مفاصل از بین می‌رود و استخوان‌ها بر روی یکدیگر ساییده می‌شود. این وضعیت می‌تواند درد شدیدی برای فرد به وجود آورد و باید حتماً توسط پزشک متخصص ارتوپد بررسی شود.

نقرس

بر اثر تجمع اسید اوریک در اندام‌های تحتانی و پاها حالتی به وجود می‌آید که به آن نقرس می‌گویند. نقرس می‌تواند منجر به درد مچ پاها شود.

صافی کف پا

کف پای صاف دیگر عامل مهم برای درد مچ پا است. در این شرایط مچ پاها برای حرکت، فشار زیادی را متحمل می‌شود که می‌تواند بسیار دردناک باشد. در این دسته از افراد قوس طبیعی کف پا وجود ندارد و پاهای آنها هنگامی که بر روی زمین قرار می‌گیرد کاملاً صاف است.

عفونت و درد مچ پا

عفونت‌ها دیگر عامل مهم برای درد در ناحیه مچ پاها است. این نوع از عفونت به دلیل عوامل مختلف به وجود می‌آید که باید حتماً توسط پزشک متخصص بررسی شود.

چه زمانی برای درد مچ پا باید به پزشک متخصص مراجعه کرد؟

همانطور که در ابتدای این مقاله عنوان کردیم برخی از دلایلی که منجر به درد در ناحیه مچ پاها می‌شود نیاز به بررسی ندارد و با اندکی استراحت بهبود می‌یابد. اما برخی دیگر از موارد ایجاد این مشکل باید توسط پزشک متخصص کاملاً بررسی شود. هرگاه علائم زیر را در مچ پاهای خود مشاهده کردید باید در سریع‌ترین زمان ممکن جهت تشخیص دقیق و آغاز اقدامات درمانی به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.

  • درد شدید: اگر درد مچ پاهای شما بسیار شدید است و با استراحت از شدت آن کم نمی‌شود، باید جهت معاینه به پزشک متخصص پا مراجعه کنید. برخی مواقع دردهای ناگهانی در مچ به وجود می‌آید که می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد.
  • تورم: اگر در مچ پای شما تورم به وجود می‌آید و پس از گذشت چند روز از میزان این تورم کم نشود باید جهت بررسی به پزشک مراجعه کنید.
  • کبودی: دیگر مسئله‌ای که در پا منجر به ایجاد شرایط ضطراری می‌شود کبودی است. زیرا کبودی مچ پا می‌تواند نشان از یک مشکل جدی مانند شکستگی استخوان باشد.
  • ناتوانی در حرکت مچ: برخی مواقع با وجود درد در مچ پا شما نمی‌توانید مچ پای خود را حرکت دهید. حتی اگر بر روی مچ فشار وارد کنید نیز این درد تا حد زیادی افزایش می‌یابد؛ بنابراین باید عامل اصلی آن مشخص شود.
  • درد مزمن: آسیب دیدگی‌های مچ پا به دو نوع حاد و مزمن تبدیل می‌شود. چنانچه آسیب دیدگی مچ پا به صورت مزمن باشد و پس از

روش‌های درمان درد مچ پا

اگر هیچ یک از وضعیت‌های فوق را نداشتید می‌توانید برای بهبود وضعیت مچ پاهای خود از روش‌های درمانی زیر استفاده کنید.

  • استراحت: اولین اقدامی که می‌تواند برای بهبود وضعیت مچ پا موثر باشد استراحت است. با استراحت فشار از روی مچ پا کاهش می‌یابد و فرد می‌تواند پس از مدت کوتاهی به زندگی روزمره خود بازگردد.

درمان‌های پزشکی

زمانی که به پزشک مراجعه می‌کنید با توجه به علت درد مچ پا و وضعیت این ناحیه ممکن است هر یک از روش‌های فوق را برای درمان شما انتخاب کند.

  • دارو درمانی: داروها اولین راه حل درمانی برای اغلب مشکلات بدن هستند. دردهایی که در مچ پا نیز به وجود می‌آید با استفاده از دارو قابل کنترل است. در این شرایط تجویز داروهایی چون پیروکسیکام، دیکلوفناک، ایبوپروفن، ناپروکسن و غیره دور از ذهن نیست. این داروها ممکن است به صورت خوراکی یا موضعی در ناحیه مچ برای بیمار تجویز شود.
  • فیزیوتراپی: فیزیوتراپی دیگر راه حل مناسب برای کاهش علائم آسیب دیدگی مچ پا است. این راهکار می‌تواند برای درمان مشکلات پا موثر واقع شود. فیزیوتراپی با تقویت سایر عضلات پا فشار را از روی مچ پا کم می‌کند و شرایط را برای بهبود این ناحیه مهیا می‌سازد.
  • تزریق استروئید: در مواقع لزوم که درد مچ پاها بسیار شدید است و التهابات زیادی در این ناحیه به وجود می‌آید، ممکن است با استفاده از تزریق استروئید یا دیگر داروهای ضد التهابی شرایط برای درمان مچ پا مهیا شود.
  • جراحی مچ پا: جراحی مچ پا آخرین گزینه درمانی برای مشکلات این ناحیه است که باید حتماً توسط پزشک متخصص انجام شود. معمولاً اگر هیچ یک از روش‌های فوق برای درمان مشکلات مچ موثر واقع نشود با استفاده از جراحی می‌توان وضعیت پاها را بهبود بخشید. با توجه به علت آسیب دیدگی این جراحی‌ها روش‌های مختلفی انجام می‌شود.

نتیجه‌گیری

 در صورتی که دردهای این ناحیه با علائم دیگر همراه باشد و پس از گذشت چند روز بهبود نیابد حتماً باید توسط پزشک متخصص پا و فوق تخصص جراحی مچ پا بررسی شود تا هرچه سریعتر روند درمانی آغاز گردد.

دکتر فرشید مالکی بهترین فوق تخصص جراحی پا و مچ پا می باشد.

برای انجام ویزیت و مشاوره با بهترین متخصص جراحی پا و مچ پا از طریق شماره ۰۳۱۳۲۲۱۰۶۴۰ اقدام به تعیین نوبت نموده تا ویزیت شوید. 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا