مقام سابق انگلیس: سیاست ترامپ در قبال ایران همچنان مبهم است

به گزارش خبرآنلاین، «آلیستر برت» معاون پیشین وزارت امور خارجه انگلیس در یادداشتی سیاست خارجی دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا را غیرقابل پیش‌بینی توصیف کرد و با اشاره به تحولات اخیر در کابینه او، از جمله برکناری ناگهانی «مایک والتز» مشاور امنیت ملی آمریکا پس از ۱۰۰ روز، همچنین دستیابی به توافق معدنی با «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین به‌رغم اختلافات ۲ طرف و عدم اقدام نظامی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران برخلاف خواسته نخست وزیر رژیم صهیونیستی تاکید کرد که همگام شدن با سیاست خارجی ترامپ به چابکی یک بازیکن حرفه‌ای بازی‌های کامپیوتری نیاز دارد.

به گزارش ایسنا، برت در ادامه با اشاره به گفت‌وگوهای غیرمستقیم هسته‌ای میان تهران و واشنگتن که به گفته او تاکنون فضای مثبتی در آن وجود داشته است، نوشت: اما عمان به‌عنوان میانجی این گفت‌وگوها اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات بین ایران و ایالات متحده به دلایل لجستیکی به تعویق افتاده است که می‌تواند به دلیل «پیت هگست» وزیر دفاع ایالات متحده از مسیر خود خارج شده باشد. او چند روز پیش به‌طور علنی به ایران در مورد حمایتش از حوثی‌ها در یمن هشدار داد.

او که در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ مسئولیت امور خاورمیانه را بر عهده داشت، در یادداشت خود در وب‌سایت «آی پِیپر» افزود: من در اوایل کار خود در وزارت امورخارجه آموختم که در برخورد با دشمنان، درک اینکه طرف مقابل از کجا آمده است، حیاتی است و به معنای پذیرش یا توجیه آن نیست. ایران، ایالات متحده و اروپا را متخاصم و تهدیدآمیز می‌بیند، کسانی که عمدتاً از «صدام حسین» (دیکتاتور عراق) در برابر آنها در جنگ دهه ۸۰ حمایت کردند و زمانی که عراق از سلاح‌های شیمیایی علیه ایران استفاده کرد، هیچ‌کس در غرب خم به ابرو نیاورد.

مقام سابق انگلیسی در ادامه به توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی در سال ۲۰۱۵، موسوم به برجام اشاره و تصریح کرد: آن زمان، تندروها در ایران به مذاکره‌کنندگان گفتند که آمریکا آنها را به بازی گرفته و تاریخ به آنها می‌گوید که به آمریکا اعتماد نکنند، چرا که آمریکا از توافق خارج می‌شود، چه ایران به مفاد آن پایبند باشد و چه نباشد. ترامپ دقیقاً همین کار را کرد و دلایل دیگری را برای سیاست «فشار حداکثری» خود ذکر کرد.

وی نوشت: در مورد آمریکا، من یکی از وزیرانی بودم که به‌عنوان نماینده گروه موسوم به ۱+۵ در یک جلسه خصوصی سازمان ملل در سال ۲۰۱۷ حضور داشتم و توسط «فدریکا موگرینی» (مسئول وقت سیست خارجی اتحادیه اروپا) فراخوانده شده بودم تا آمریکا را متقاعد کنم که از برجام خارج نشود و در آن جلسه «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران در پاسخ به وزیر امورخارجه وقت آمریکا که انتقاد داشت چراکه برنامه موشکی ایران در برجام گنجانده نشده است، تاکید کرد که ایران برای دفاع از خود به این تسلیحات نیاز دارد، زیرا ایالات متحده حدود ۴۰۰ میلیارد دلار سلاح به دشمنان آنها داده است. آنها انتظار داشتند ایران چه کاری انجام دهد؟

آلیستر برت کارزار فشار حداکثری ترامپ علیه ایران در دوره اول ریاست جمهوری‌اش را دلیل دیگری برای بی‌اعتمادی ایرانی‌ها برشمرد و تصریح کرد: برای گذر از این بی‌اعتمادی عمیق و رویدادهایی مانند ترور «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران توسط ترامپ در سال ۲۰۲۰ به مذاکرات اخیر، برخی چیزهای مهم تغییر کرده‌اند. انتخاب «مسعود پزشکیان» به‌عنوان رئیس‌جمهور ایران و ارتقای «عباس عراقچی» دیپلمات باتجربه و مورد احترام به سمت وزیر امور خارجه قابل توجه هستند اما عوامل جدید مهم‌تر در خود منطقه هستند.

او یکی از این تحولات را تغییر رویکرد کشورهای حاشیه خلیج فارس دانست و نوشت: این کشورهای دیگر حاضر نیستند که به میدان نبرد بالقوه برای جنگ بین اسرائیل و ایالات متحده و ایران تبدیل شوند، جنگی که برای منطقه‌ای که موفقیت اقتصادی آن به ثبات بستگی دارد، فاجعه‌بار خواهد بود. آنها همچنین از طریق دیپلماتیک به ایران نزدیک شده‌اند و این نکته را مطرح می‌کنند که به‌طور فزاینده‌ای گزینه‌های سیاسی را خود تعیین خواهند کرد. تنها دو هفته پیش، وزیر دفاع عربستان سعودی و برادر «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و رهبر بالفعل عربستان به تهران سفر کرد.

برت که برای سال‌های متمادی عضو پارلمان انگلیس بوده است در ادامه با بیان اینکه «دونالد ترامپ در دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به صورت غیر منتظره آغاز گفت‌وگوهای هسته‌ای با تهران را اعلام کرد»، این سوال را مطرح کرد که «آیا این مذاکرات نشان می‌دهد که دولت ترامپ و منافع تجاری آن، به جای اسرائیل، به صدای اعراب در مورد ایران گوش می‌دهند؟»

او به تهدیدات برای استفاده از گزینه نظامی علیه ایران اشاره و تاکید کرد که حمله به ایران، در صورت وجود جایگزین روشن، بدترین گزینه است.

مقام سابق و باتجربه دولت انگلیس افزود: ایران ممکن است به دنبال هر اقدام تلافی‌جویانه‌ای باشد و اگر ایالات متحده صرفاً به عنوان بازوی اسرائیل عمل و اشتباهات گذشته را تکرار کند، ممکن است نتیجه خوبی نداشته باشد. اکنون اگر ایالات متحده موضع خود را روشن کند، مفید خواهد بود. هر چقدر هم که وضعیت حوثی‌ها در یمن و دریای سرخ دشوار باشد، آیا این امر باید مذاکرات ایالات متحده و ایران را مختل کند؟ آیا ایالات متحده می‌خواهد تمام فعالیت‌های هسته‌ای در ایران را پایان دهد، یا فقط غنی‌سازی افزایش‌یافته‌ای را که از زمان پایان توافق قبلی به دست آمده، محدود کند؟

برت در پایان اظهار داشت که «با وجود لفاظی‌های خصمانه پیت هگزت، دولت ترامپ هنوز پاسخی روشن و قانع‌کننده به این سوال که در مورد ایران چه باید کرد، ارائه نداده است».

310310

در حال انتقال به منبع اصلی

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا