هزینه‌های نظامی جهان در ۲۰۲۴ به رکورد نجومی رسید/کدام کشورها بالاترین بودجه نظامی را داشته‌اند؟

به گزارش خبرآنلاین، به نقل از ایسنا، این موسسه تحقیقاتی در ادامه اعلام کرد که اروپا و غرب آسیا شاهد شدیدترین افزایش‌ها در هزینه‌های نظامی بوده‌اند و برخی از کشورهای اروپایی افزایش «بی‌سابقه‌ای» در هزینه‌های خود داشته‌اند.

بر اساس گزارش جدید این موسسه بین‌المللی تحقیقاتی، هزینه‌های نظامی در سراسر جهان به‌ویژه در اروپا و غرب آسیا افزایش یافته است.

این موسسه در ادامه اعلام کرد، هزینه‌ها در مقایسه با سال ۲۰۲۳، ۹.۴ درصد در سطح جهانی افزایش یافته و سال ۲۰۲۴ دهمین سال متوالی افزایش هزینه‌ها را رقم زده است.

«شیائو لیانگ» محقق موسسه سیپری به خبرگزاری فرانسه گفت: «این افزایش، بی‌سابقه بوده است. این بالاترین افزایش سالانه از زمان پایان جنگ سرد بود. اگرچه ممکن است در طول جنگ سرد افزایش‌های بیشتری وجود داشته باشد، اما داده‌های مربوط به اتحاد جماهیر شوروی در دسترس نیست.»

در ادامه این گزارش جدید از موسسه سیپری همچنین آمده که بیش از ۱۰۰ کشور از جمله تمامی ۱۵ کشوری که بیشترین هزینه‌ها را در امور نظامی دارند، بودجه نظامی خود را در سال گذشته میلادی افزایش دادند.

تاثیر چشمگیر

لیانگ اعلام کرد: «علت اصلی این مساله افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی است. افزایش هزینه‌های نظامی احتمالا تاثیر سیاسی و اجتماعی-اقتصادی شگرفی بر جوامع می‌گذارد. کشورهایی که هزینه‌های نظامی خود را افزایش داده‌اند باید در تصمیمات بودجه‌ای خود، یکسری مسائل را در نظر بگیرند.»

وی ادامه داد: «به عنوان مثال شاهد بوده‌ایم که بسیاری از کشورهای اروپایی هزینه‌های دیگری مانند کمک‌های بین‌المللی را برای تامین مالی افزایش هزینه‌های نظامی خود کاهش داده و سعی در افزایش مالیات یا تکیه بر وام یا بدهی برای تامین مالی این هزینه‌ها دارند.»

عامل اصلی افزایش هزینه‌ها، منطقه اروپا از جمله روسیه بود که در آن هزینه‌ها با ۱۷ درصد افزایش به ۶۹۳ میلیارد دلار رسید.

سیپری در گزارش خود اعلام کرد: «تمامی کشورهای اروپایی بجز مالت بودجه خود را افزایش دادند و این رویه، هزینه‌های نظامی اروپا را به بالاترین سطح خود در پایان جنگ سرد رساند و یک رکورد بی‌سابقه محسوب می‌شود.»

هزینه‌های نظامی روسیه در سال ۲۰۲۴ به ۱۴۹ میلیارد دلار رسید که افزایشی ۳۸ درصدی نسبت به سال قبل و دو برابر سال ۲۰۱۵ محسوب می‌شود.

همچنین هزینه‌های نظامی اوکراین نیز ۲.۹ درصد افزایش داشت و به رقم ۶۴.۷ میلیارد دلار رسید.

در حالی که این مبلغ تنها معادل ۴۳ درصد از هزینه‌های تسلیحاتی روسیه است، برای اوکراین معادل ۳۴ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور محسوب می‌شود. این بدان معناست که کی‌یف بیشترین بار نظامی را در بین هر کشوری به دوش می‌کشد.

آلمان مجدد مسلح می‌شود

بر اساس گزارش جدید موسسه تحقیقاتی سیپری، هزینه‌های نظامی آلمان ۲۸ درصد رشد داشت و به رقم ۸۸.۵ میلیارد دلار رسید و با پیشی گرفتن از هند، به چهارمین کشور بزرگ جهان در افزایش هزینه‌های نظامی تبدیل شد.

«شیائو لیانگ» محقق در موسسه سیپری در این باره گفت: «آلمان به بزرگترین کشور غرب و مرکز اروپا برای نخستین بار از زمان پیوستن مجدد آلمان شرقی و غربی در هزینه‌کرد امور نظامی تبدیل شده است.»

آمریکا بزرگترین هزینه‌کننده نظامی جهان

ایالات متحده، بزرگترین هزینه‌کننده جهان در امور نظامی، هزینه‌های خود را ۵.۷ درصد افزایش داد و به ۹۹۷ میلیارد دلار رساند. این میزان به تنهایی ۳۷ درصد از هزینه‌های جهانی و ۶۶ درصد از هزینه‌های نظامی در بین کشورهای ناتو را تشکیل می‌دهد.

موسسه سیپری در ادامه گزارش جدید خود آورده است، مجموع هزینه‌های نظامی ۳۲ عضو ناتو با افزایش هزینه‌های همه اعضا به ۱.۵ تریلیون دلار رسید.

لیانگ ادامه داد: «ما در سال ۲۰۲۴ شاهد بودیم که ۱۸ کشور از ۳۲ کشور عضو ناتو به هدف هزینه‌کرد دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود رسیدند که بالاترین میزان از زمان تاسیس این ائتلاف است.»

اگرچه بخشی از این افزایش‌ها نتیجه کمک‌های نظامی اروپا به اوکراین بوده، اما نگرانی‌ها از احتمال قطع همکاری ایالات متحده با این ائتلاف نیز به آن دامن زده است.

محقق در موسسه سیپری در ادامه گفت: «واقعا تغییری در سیاست‌های دفاعی اروپا رخ داده است، به طوری که در سال‌های آینده شاهد برنامه‌های تدارکاتی گسترده در صنعت تسلیحات خواهیم بود.»

رشد ۱۵ درصد هزینه‌های نظامی غرب آسیا

بودجه‌های نظامی در غرب آسیا نیز به طرز چشمگیری افزایش یافته و به حدود ۲۴۳ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال ۲۰۲۳، افزایشی ۱۵ درصدی را نشان می‌دهد.

همزمان با ادامه حملات رژیم صهیونیستی به غزه، هزینه‌های نظامی رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۴ با ۶۵ درصد افزایش به ۴۶.۵ میلیارد دلار رسید.

موسسه بین‌المللی صلح استکهلم خاطرنشان کرد که این رقم بیشترین افزایش سالانه از زمان جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ را نشان می‌دهد.

چین و سه دهه رشد متوالی

چین، دومین کشور پرهزینه جهان در امور نظامی، بودجه خود را در این بخش با ۷ درصد افزایش به حدود ۳۱۴ میلیارد دلار رساند که «نشانه سه دهه رشد متوالی» است.

چین که در حال سرمایه‌گذاری در نوسازی ارتش و گسترش قابلیت‌های جنگ سایبری و زرادخانه هسته‌ای خود است، نیمی از کل هزینه‌های نظامی در آسیا و اقیانوسیه را به خود اختصاص داده است.

315 315

در حال انتقال به منبع اصلی

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا