دیپلمات ارشد اروپایی: خواستار شفافیت در برنامه هستهای ایران هستیم
به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا «لوییجی دیمایو» نماینده اتحادیه اروپا در امور خلیج فارس در گفتوگویی با شبکه آمریکایی درباره مسائل مختلف منطقه صحبت کرد.
دیپلمات ایتالیایی در پاسخ به این سوال که چه نظری درباره روابط اتحادیه اروپا با ایران دارد که با وقوع جنگ اوکراین به دلیل طرح شدن ادعای حمایت نظامی تهران از مسکو، ادعایی که دو طرف آن را رد کردهاند، بدتر شده بود، گفت: اتحادیه اروپا تسهیلگر برجام(توافق هستهای) بود و ما روابط بسیار خوبی با تهران داشتیم. اما اکنون در واقعیت جدیدی به سر میریم که در آن شاهد شراکت نظامی ایران و روسیه علیه اوکراین هستیم. موضوعی که اهمیت زیادی دارد.
غرب مدتی حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین است، در حالی که تهران با رد این ادعا تاکید کرده شراکت نظامی آن با روسیه تنها در چارچوب روابط دفاعی دوجانبه و ربیارتباط به جنگ اوکراین است.
ایران همچنین گفته برخلاف حامیان غربی کییف که آشکارا به مداخله نظامی در این جنگ میپردازند، از هیچ یک از طرفین جنگ حمایت نمیکند و اساسا حامی یک راهکاری سیاسی برای این مناقشه است.
مسکو نیز با رد این ادعا گفته برخلاف کییف که از تسلیحات غربی در این جنگ استفاده میکند، متکی به صنایع دفاعی داخلی است.
برنامه هستهای ایران
دیمایو که با شبکه سیانان گفتوگو میکرد، درباره برنامه هستهای ایران گفت: در برنامه هستهای (ایران) شفافیت وجود ندارد و ما خواهان آن هستیم. حتی برخی مسائل دوجانبه با برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز وضعیت را برای تعامل بیشتر دشوار کرد اما ما کاملا از هرگونه مذاکره درباره اجرای پیمان منع اشاعه تسلیحات هستهای در منطقه استقبال و از آن حمایت میکنیم.
با وجود این که ایران تاکید کرده است تولید و بهکارگیری تسلیحات هستهای جایی در دکترین دفاعی آن ندارد، این دیپلمات ارشد اروپایی گفت: هدف مشترک ما، آمریکا و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس ایرانی بدون سلاح هستهای و فعال در تنشزدایی و صلح منطقهای است.
آمریکا و ایران تا کنون سه دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان درباره برنامه هستهای ایران برگزار کردهاند. این مذاکرات وارد سطح کارشناسی شده است.
دور چهارم این مذاکرات طبق اعلام عمان، یکشنبه ۱۱ مه(۲۱ اردیبهشت) در مسقط برگزاری خواهد شد.
صلح عادلانه و پایدار در اوکراین
دیمایو در بخش دیگری از این گفتوگو بیان کرد که اتحادیه اروپا تماما از اوکراین حمایت میکند.
او افزود: ما روی برقراری صلحی عادلانه و پایدار در اوکراین کار میکنیم. مایلم از تمامی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که به تبادل زندانیان میان اوکراین و روسیه کمک کردند، قدردانی کنم. آنها واقعا فعالانه روی موضوع تهسیلگری تبادل زندانیان کار کردند.
به گفته دیمایو، این کشورها در منطقه خلیج فارس به طور فزایندهای در حال تبدیل شدن به شرکای راهبردی اتحادیه اروپا هستند.
لغو تحریمها علیه سوریه
نماینده اتحادیه اروپا در امور خلیج فارس در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این سوال که آیا از نظر او این بلوک به سمت لغو تحریمهای پیشین علیه دولت جدید سوریه به منظور کمک به بازسازی این کشور پیش میرود، گفت: شاهد اقتدامات خوبی از سوی کشورهای اروپایی در زمینه لغو تحریمها بودهایم. به نظرم، ما اکنون باید از دولتی فراگیر در سوریه حمایت کنیم. این رویکردی است که مایلیم به منظور لغو تحریمها شاهد آن باشیم. اتحادیه اروپا بسیار پذیرای آن است. ایده ما این است که شاهد پیشرفت ملت سوریه و حتی توسعه اقتصادی بیشتر برای این کشور باشیم.
اهمیت تجاری حوزه خلیج فارس برای اتحادیه اروپا
دیمایو در پاسخ به این سوال که با توجه به سفر قریبالوقوع «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به منطقه که دستورکار آن عمدتا تجاری خواهد بود، این منطقه با توجه به رقابتهای تجاری موجود چه اهمیتی برای اتحادیه اروپا دارد، بیان کرد: تجارت فقط یکی از حوزههایی است که این منطقه را غیرقابل چشمپوشی میسازد. ما شرکای غیرقابل جایگزینی یکیدیگر هستیم. این که اولین سفر خارجی رئیسجمهور ترامپ، البته به جز سفر او به رم برای خاکسپاری پاپ فرانسیس به این منطقه است، اهمیت آن را نشان میدهد.
او با اشاره به موارد همکاریهای اخیر طرفین گفت که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از میانجیها و تسهیلگران اصلی در دستورکار چندجانبه اتحادیه اروپا به شمار میآیند و این بلوک بیش از پیش مایل به همکاری با این کشورهاست.
رئیسجمهور آمریکا قرار است دوشنبه آتی(۲۲ اردیبهشت) به عربستان سعودی سفر کند که انتظار میرود نشستی نیز در ریاض با مشارکت رهبران شورای همکاری خلیج فارس داشته باشد.
هفته گذشته، روزنامه اماراتی نشنال گزارش داد که یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا در این باره گفت: این سفر مشخصا بر توافقات دلاری متمرکز خواهد بود. ما (قراردادهایی) با عربستان سعودی، امارات متحده عربی و احتمالا قطر اعلام خواهیم کرد.
حملات تلافیجویانه انصارالله یمن در دریای سرخ
دیمایو در پاسخ به این که چه نظری درباره حملات تلافیجویانه انصارالله یمن در دریای سرخ دارد که در مدت یک سالونیم گذشته دریانوردی و تجارت دریای در این منطقه را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: من فکر میکنم ما قبل از حمله ۷ اکتبر به طور مشترک و در قالب سازمان ملل روی روند صلحی در یمن و پایان خوبی برای آن همکاری میکردیم. این حمله پیامدهای اخلالگری در منطقه داشت که یکی از آنها حملات علیه کشتیها بود.
او با اشاره به توافق آتشبسی که آمریکا اعلام کرده با انصارالله یمن و برای متوقف شدن حملات ارتش آمریکا به این کشور دست یافته، گفت: اولا این توافق اقدامی در راستای تنشزدایی در منطقه است. اما باید در اسرع وقت به روند صلح سازمان ملل بازگردیم اما برای تحقق آن باید درغزه آتشبس شود. ما باید بهانه حمله حوثیها(انصارالله یمن) به کشتیهای این منطقه را از بین ببریم.
رئیسجمهور آمریکا هفته گذشته گفت که انصارالله یمن موافقت کرده حملات به مواضع آمریکایی در دریای سرخ را متوقف کند و بنابراین، کارزار حملات هوایی ارتش آمریکا به یمن متوقف میشود.
این در حالی است که انصارالله یمن رسما مطلبی درباره آتشبس با آمریکا اعلام نکرده و تاکید کرده است پاسخ سختی به حمله رژیم صهیونیستی به فرودگاه بینالمللی یمن خواهد داد. حملات این گروه علیه اراضی اشغالی و به تلافی تداوم محاصره غزه و حملات نظامی رژیم صهیونیستی به این منطقه ادامه دارد.
311311